Hírmátrix: a hír és ami a hírek mögött igazán fontos

gastro&mód

Csak pontosan és függetlenül! Ez a Hírmátrix non-profit, közösségi és kultúrális blog legfontosabb credója. A ma médiája - tisztelet a kivételnek - gazdasági érdekek által vezérelt reklámfelületek hátoldalára készül, nem a hír szabadsága, hanem a befolyásolás a fő célja. A hírmátrix más és több. A hírmátrix nem hajt profitra, ellenben minden közhasznú, az ország és a régió fejlődését támogató hírt, eseményt, információt szívesen közöl, megoszt olvasóival. Ha Ön úgy gondolja, hogy van ilyen híre írja meg emailcímünkre, mi elhelyezzük és a köz számára szabadon felhasználhatóvá tesszük. A hírmátrix nem politikai portál, de van véleménye. A hírmátrix nem mérlegel - ami nem sért hatályos jogszabályt - azt közöljük, mert számunkra az információ szabadsága alapelv. A szabad és korrekt információ hatalom a civil társadalom kezében. A hírmátrix ebben hisz, ezért van, ezért készül. Legyen az olvasónk, legyen a hírszerkesztőnk. 
A hírmátrix szerkesztősége  

Da Lorenzo Étterme: Itália ízei
A hírmátrix szerkesztősége kipróbálta és ajánlja olvasóinak is ezt a meglepően jó kvalitású, árban középkategóriás éttermet. Az étlap és a menü is korrekt, ár és értékarányos:



 Székesfehérvár belvárosának korabeli hangulatát máig híven megőrző Fő utcájában működik a Da Lorenzo Étterem. Az étterem története korábbi évekre nyúlik vissza, mint gondolhatnánk. Már a rómaiak megjelenése előtt a barbár törzsek kedvenc piknikező, hússütő helye volt a mai étterem területe. Magyarország egész történelmének fontos pillanataiban az étterem szerepet kapott.
Az étterem története a Krisztus előtti első század végére vezethető vissza. Már a rómaiak megjelenése előtt a barbár törzsek kedvenc piknikező, hússütőgető helye volt a mai étterem területe. Traianus császár ezt a helyet jelölte ki a Római Birodalom V. Észak-keleti légiója hadikonyhájának helyéül. Vezetője a híressé vált hadtápfőnök-szakács Lombinus Maximus Lorenzus volt. Párszáz évvel később 972-ben Géza fejedelem a mocsárból kiemelkedő szigeten, az éttermet a romokból újjáépítette, köré kővárat és templomot építtetett.  I. Ottó Német-Római császár a hittérítő papokkal és lovagokkal egy híres itáliai szakácsot is küldött a magyarok megtérítéséhez. Az étteremben az uralkodói család, Géza fejedelem és maga István Király is gyakran megfordult. 1222-ben II. András az Aranybulla kibocsátása utáni lakomát is itt tartotta. A századok során tucatnyi királynak volt kedvenc étterme. Mátyás király például szintén Itáliából hozatott séfet Lorentius Lombinius Palmius személyében, aki ama híres fentebb említett hadi szakács leszármazottja, és a mai konyhafőnök ük-ük-ük-ük-ükapja.
A török hódoltság idején virágkorát élő étteremben túlnyomó többségben mediterrán jellegű ételek domináltak. A XVIII. századtól Habsburg nyomásra a sváb ételkínálat volt a meghatározó.
1848 márciusától törölték az étlapról a knédlit, később azonban – kimondottan Ferenc József Császár kérésére – visszakerült. A XIX-XX. század fordulóján Ady, Babits és társai számára az étterem alkotói törzsasztalokat tartott fent. 1945-1990 között a „Zenés” nemcsak az ideiglenesen itt állomásozó szovjet katonák egyik kedvelt étterme, mulatóhelye volt, de sokan szerettük a jó hangulata miatt.
2010-ben egy tehetséges olasz szakács úgy döntött, hogy visszatér ősei sikereinek színhelyére a jó hangulatot megtartani. 2010-ben egy tehetséges olasz szakács úgy döntött, hogy visszatér ősei sikereinek színhelyére a jó hangulatot megtartani. Olaszország a rizottóról híres. Lombino Lorenzo nemzedékének kiemelkedő szakácsa. Azóta, hogy a kilencvenes években berobbant az olaszországi szakácsvilágba új és újabb éttermeivel hódít városszerte, ami nem mindennapos teljesítmény. A Lazio régió központjában, Rómában, a Tiberis-re néző teraszos éttermének megnyitását követő években hamar legendássá vált. A Ristorante da Lorenzo három csillagot viselt és az Olasz csizma legjobb vendéglői közé sorolták. Lorenzo ételeinek közös jellemzője a kifinomult íztársítás, a kiemelkedő minőségű alapanyag, a kifogástalan konyhatechnika és a bravúros tálalás. (Da Lorenzo Restorante, 8000 Székesfehérvár, Fő utca 4. www.dalorenzoristorante.hu 06-22-789-847