Hírmátrix: a hír és ami a hírek mögött igazán fontos

2012. május 30., szerda

Gonosznak tartjuk a háromszögletű arcot

http://index.hu/tudomany/2012/05/30/a_haromszogletu_arcot_gonosznak_tartjuk/
A University of Warwick kutatóinak legújabb tanulmánya megmagyarázza [1], miért érzünk veszélyt az összehúzott szemöldökű, hegyes állú emberek láttán. A pszichológusok szerint a fejjel lefelé álló háromszöghöz veszélyt társítunk. A tanulmányt az Emotionban, az amerikai pszichológusok társaságának szaklapjában publikálta Derrick Watson és Elisabeth Blagrove.
Ugyanezeknek a kutatóknak egy korábbi tanulmánya arra mutatott rá, hogy nagy tömegben sokkal gyorsabban megtaláljuk a negatív arcot, mint a pozitívat vagy a semlegeset. A mostani kutatásban a pszichológusok önkénteseknek mutattak különböző geometriai alakzatokat, melyekhez pozitív vagy negatív érzéseket társítottak. Számítógép által generált háromszögeket mutattak nekik különböző helyzetekben és kiderült, hogy a lefelé fordított háromszögekhez hamar negatív érzéseket társítottak az önkéntesek.
Azt már korábban is tudtuk, hogy a különféle geometriai formák felkeltik az emberek figyelmét, különösen akkor, ha valamilyen érzést is tudnak hozzá csatolni – magyarázta Derrick Watson. Most kiderült, hogy a lefelé fordított háromszögekhez nemcsak negatív érzést társítunk, de veszélyt is érzünk ezeket nézve.
Elég megnézni a rajzfilmeket, a klasszikus rossz figurának keskeny szemöldöke van, mely az arc közepe felé mutat. A magyarázat az lehet, hogy ezek a formák megfelelnek az arcról alkotott elképzelésünknek és tudattalanul is összekapcsoljuk a formát a tulajdonsággal – tette hozzá mindehhez Elisabeth Blagrove.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése